Dat gebouwen goed toegankelijk moeten zijn voor mindervaliden is geen discussiepunt. Maar dat gehandicapten ook snel naar buiten kunnen bij nood is geen uitgemaakte zaak. De Hengelose Petra Postma maakt daar korte metten mee.
Iedereen kent het groene bordje ‘nooduitgang’, met dat rennende poppetje. Er komt nu landelijk ook een officieel bordje met zo’n poppetje in een rolstoel, dat gehandicapten de weg wijst naar een goede nooduitgang. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft hiervoor haar goedkeuring gegeven. In 2022 wordt het opgenomen in het nieuwe Bouwbesluit. Ook het Europees Parlement heeft hiervoor interesse.
En dat is te danken aan Petra Postma, die sinds 2013 in een rolstoel zit. Zij heeft het nieuwe picto-gram ontworpen en is daarna de politiek achter de broek gaan zitten. De bestaande situatie rond nooduitgangen is voor mensen ‘die niet-zelfredzaam zijn onveilig’, was haar boodschap. Met succes dus. „Ik ben er trots op.”
Nooduitgang met een wenteltrap
De Twentse ondervond die onveiligheid aan den lijve. Nooduitgangen die uitkomen op wenteltrappen. Uitgangen die uitkomen op zachte zandpaden, of moeilijk begaanbare taluds. Het is maar een greep. „Er wordt nog onvoldoende over nagedacht. Hotelkamers voor mindervaliden zitten zelden op de begane grond. Dan zit je op drie hoog en het brandalarm gaat. En dan? Mensen zeggen: ‘ja, maar de brandweer is er zo’. Ik heb alle respect voor de brandweer. Maar wanneer zijn ze er, dat weet je niet.”
Elkaar in de weg lopen
Het gaat er bovendien niet alleen om, dat nooduitgangen vaak niet geschikt zijn voor gehandicapten. De mensen die slecht ter been zijn kunnen ook in de weg zitten bij een nooduitgang. „Als je niet snel weg kunt, zorg je voor een opstopping voor alle anderen. Met alle risico’s van dien. Het allerbeste zou het zijn als er gescheiden nooduitgangen zijn. Één voor gewoon lopende mensen en één voor de mensen die niet zelfredzaam zijn.”
Nadat Postma in een rolstoel kwam, richtte ze in 2015 het bedrijf KTG-Solutions op, dat keurmerken geeft aan bedrijven en instellingen die goed toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. „Ik wilde mensen wakker schudden, dat iedereen dezelfde kansen moet hebben en dat de toegankelijkheid van een gebouw daarbij van belang is.”
Persoonlijke tik
Door haar persoonlijke eigen ervaringen en door de inspecties die ze met haar bedrijf deed, stuitte ze keer op keer op onveilige nooduitgangen. Ze liet het er niet bij zitten. „Dat is ergens wel een tik van mij. Ook toen ik nog kon lopen, keek ik altijd in gebouwen waar de nooduitgang zat en hoe ik daar naar toe kon. Sinds ik in een rolstoel zit, is het een nog grotere tik.” Petra heeft het nieuwe pictogram zelf gemaakt. Het voldoet aan alle wettelijke NEN 3011- en ISO 7010-normen. Die zien toe op de omvang, kleur en vormgeving, zodat er door het hele land een eenduidig bord wordt gebruikt. Postma kon niet zo maar een leuk rolstoelpoppetje gebruiken. „Na vier ontwerpen waar ik zelf ook tevreden over was had ik het qua vorm voor elkaar. Ik ben er heel trots op.”
Het nieuwe pictogram vluchtwegaanduiding wordt in 2022 opgenomen in de NEN 3011/ISO 7010 en in het Bouwbesluit 2022. Het pictogram moet wettelijk gezien op de juiste plaatsen in uw panden worden geplaatst. Namelijk bij de vluchtwegen en nooduitgangen die daadwerkelijk toegankelijk zijn voor niet zelfredzame personen, ouderen en minder valide mensen.