Ontruimingsplattegronden

ONTRUIMINGSPLATTEGRONDEN

Gemak in onderhoud

Een ontruimingsplattegrond is een overzichtstekening van de vluchtroutes in een (deel van een) gebouw. Ook worden op de plattegrond alle veiligheidsvoorzieningen aangegeven die van belang zijn bij een ontruiming of brandalarm zoals: 

Een ontruimingsplattegrond hangt op strategische punten in een gebouw en bevordert bij een calamiteit een veilige en snelle ontruiming. Afhankelijk van de omvang, indeling en complexiteit van het gebouw kunnen er meerdere ontruimingsplattegronden nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ontruimingsplattegrond in elke vleugel of op elke etage.

Brandweer aanvalsplattegrond

Een aanvalsplattegrond verstrekt direct alle informatie die de brandweer en andere externe hulpverleners nodig hebben om een calamiteit veilig en zo snel mogelijk onder controle te krijgen.

Welke informatie staat er op een aanvalsplattegrond?

Alle belangrijke risico’s, zoals de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen, moeten direct zichtbaar zijn op de aanvalsplattegrond. Bovendien helpt de plattegrond brandweer en andere externe hulpverleners de veiligheid van het gebouw en de omgeving zo snel mogelijk in te schatten en te waarborgen. Tot slot toont de aanvalsplattegrond de (eventuele) aansluitpunten van de blusleidingen, de opstelplaatsen voor de brandweerauto´s en de locatie van de brandweersleutel. Brandweer en andere externe hulpdiensten moeten bij een calamiteit het gebouw in. Daarom gaat een aanvalsplattegrond uit van een andere looprichting dan de ontruimingsplattegrond.

Veiligheidsplattegrond

De ontruimingsplattegrond geeft gebruikers informatie om een pand op een snelle effectieve manier te ontvluchten. De aanvalsplattegrond helpt externe hulpdiensten om een gebouw met een calamiteit snel en efficiënt te betreden. Er moet snel gehandeld worden en is overzichtelijke informatie het belangrijkste doel.

Een veiligheidsplattegrond geeft gedetailleerde informatie over alle veiligheidsaspecten van een gebouw. Ze helpen jou als veiligheidskundige een goede inschatting te maken van de risico’s en gevaren. Hierdoor kun je betere beslissingen nemen over preventiemaatregelen. Voorbeelden van informatie op een veiligheidsplattegrond zijn: brandblusmiddelen, rookmelders, slow whoops, gevaren, verboden, gevaarlijke stoffen en brandwerende scheidingen. Toch hoort natuurlijk ook bij een veiligheidsplattegrond te worden gestreefd naar een overzichtelijke plattegrond. Vooral bij grote gebouwen kan de hoeveelheid informatie op één plattegrond te groot worden. In dat geval kan worden gewerkt met verschillende (deel)veiligheidsplattegronden. Wij adviseren je hier graag bij.

Werkwijze

Productie, lay out en de wijze van levering van de plattegronden voldoet altijd aan de NEN 1414, waarbij rekening wordt gehouden met de ontwikkelingen van de NEN-EN-ISO 7010.

Benieuwd naar hoe wij jou kunnen helpen?

We denken graag met je mee op het gebied van veiligheidsoplossingen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze adviseurs en ontdek de beste mogelijkheden voor jouw bedrijf. 

bedrijven geholpen
0 +
Jaar ervaring
0 +
klussen voltooid
0 +
Bakken koffie gezet
0 +

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden

Addres

Marketing 24​ 6921 RE Duiven​

Email

Info@as-s.nl

Telefoon

026 312 12 09​

Een selectie van onze tevreden opdrachtgevers