NEN-EN-ISO 7010
Huh, NEN-EN- ISO 7010?
Eind vorige eeuw maakten we ons nog druk om de toepassing van de Nederlandse norm NEN 6088. Daarin staat het vluchtende mannetje met bijbehorende pijl en deur gedefinieerd. Waar we 15 jaar geleden vaak nog de tekst ‘nooduitgang’ of ‘nooduit’ tegenkwamen is dat nu een zeldzaamheid. Standaardisatie heeft zijn werk gedaan en het pictogram is tegenwoordig overal zichtbaar.
Waarom verandering?
Nadat GHS voor harmonisatie op het gebied van waarschuwingspictogrammen had gezorgd, werd het tijd voor een wereldwijde norm voor andere veiligheidssymbolen. Sinds vorig jaar is er op nationaal, Europees en internationaal niveau één norm voor veiligheidssymbolen. Hierdoor veranderen er ook zaken in Nederland. Deze Europese norm heet in Nederland NEN-EN-ISO 7010. Onder deze normering vallen: Grafische symbolen – Veiligheidskleuren en -tekens – Geregistreerde veiligheidstekens. NEN-EN-ISO 7010 bevat verschillende veiligheidssymbolen. Zo veranderen bijvoorbeeld de normen voor brandblussers, -melders en -haspels.
In Nederland zijn de volgende normen (gedeeltelijk) in strijd met NEN-EN-ISO 7010:
- NEN 3011 ‘Veiligheidskleuren en -tekens in de werkomgeving en in de openbare ruimte’.
- NEN 6088 ‘Brandveiligheid van gebouwen – Vluchtwegaanduiding – Eigenschappen en bepalingsmethoden’.
- NEN 1414 ‘Symbolen voor veiligheidsvoorzieningen op ontruimings- en aanvalsplattegronden’.
- NEN 1413 ‘Symbolen voor veiligheidsvoorzieningen op bouwkundige tekeningen en in schema’s’.
Wat verandert er allemaal?
Bijna alle pictogrammen hebben kleine wijzigingen. Op termijn moeten daarom nieuwe pictogrammen gebruikt worden voor aanduidingen van alle vluchtroutes, pictogramborden brandblushulpmiddelen en combiborden. Uiteindelijk moeten ook de vluchtrouteplannen en de brandweer aanvalsplannen aangepast worden.
Moeten we dan vanaf nu allemaal massaal pictogrammen gaan vervangen?
Massaal pictogrammen vervangen, is gelukkig niet nodig. In bestaande situaties worden de oude pictogrammen gehandhaafd en ook bij kleine wijzigingen aan bestaande systemen kunnen deze nog prima dienst blijven doen. Wel moeten de gebruikte pictogrammen uniform zijn. Er mogen dus geen oude en nieuwe varianten door elkaar heen worden gebruikt.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat het nieuwe pictogram in Nederland de standaard wordt. In Engeland en Duitsland lopen ze hierin al enkele jaren op ons voor en zie je dit geleidelijk aan gebeuren. Er wordt bij de veranderingen natuurlijk een overgangsperiode gehanteerd. Wanneer deze afloopt, is nog onbekend. Wij houden je op de hoogte!