Het verhaal van een bijzonder bord
Enige tijd geleden stonden wij voor een creatieve uitdaging. Wat was er aan de hand? Team Terminal worstelde al enige tijd met een probleem. Er moest namelijk een grote hoeveelheid safety informatie zichtbaar zijn bij het onderhoud van de tanks. Er waren door Team Terminal al verschillende pogingen gedaan om de informatie helder en duidelijk bij elkaar te zetten. Helaas zonder het gewenste resultaat.
We kregen de vraag of wij eens over het probleem wilde nadenken. Nu houden wij wel van een uitdaging, dus gingen we aan de slag. We wisten dat er veel informatie op de borden moest komen, maar welke informatie was er nu eigenlijk precies nodig?
Een opsomming:
- Het tanknummer van de tank in onderhoud
- De vereiste PBM’s
- Een overzicht van de aanwezige personen
- Metingen van de verschillende stoffen (met variabele uitkomsten)
- Vergunningen
- En tot slot een overzicht van de procedures bij calamiteiten
De eerste uitdaging
De grote vraag was dus hoe we deze grote hoeveelheid gegevens op een duidelijke, overzichtelijk manier konden presenteren. Onduidelijke informatie en een kermis van borden leidt namelijk al snel tot gevaarlijke situaties. Een uitdaging voor onze grafische afdeling! Na enige tijd en diep nadenken kwam er een prachtig ontwerp. Mooi, helder en overzichtelijk. Probleem opgelost zou je denken….
De volgende stappen
Maar…. al snel volgde een nieuwe uitdaging. Want welke materialen moesten we gebruiken? Duidelijk was dat alle materialen weerbestendig moesten zijn. Tenslotte is de Rotterdamse haven een plek waar alle weersinvloeden vrij spel hebben. Een voorwaarde was ook dat het bord roestvrij zou blijven, dus elk ijzerhoudend materiaal viel af. Aluminium is dan een goede optie. En dat was jammer…..
Want, welke oplossing hadden wij bedacht voor de meetresultaten die snel aangepast moesten worden? Een magneet. Magnetische borden, kun je namelijk snel wisselen. Helaas blijven magneten niet zitten op aluminium. De oplossing vonden we in ijzerhoudende folie die wij op het bord aanbrachten. Zo kregen wij een magnetisch en toch roestvrij oppervlak. Blij met de oplossing dachten we na over het volgende onderdeel, de persoonsregistratie.
Er moest een makkelijke manier komen om snel een overzicht te hebben van alle aanwezige personen op het tankplein. Het verzamelen van badges ligt dan al snel voor de hand. Maar hoe zorg je ervoor dat dit mogelijk is op een bord? De oplossing kwam uit België waar kunststof badgehouders gebruikt worden in ziekenhuizen. Na het testen van het materiaal, bleek dit een prima optie voor ons bord.

Tot slot kwam voor de vergunningen een praktische brievenbus op het bord en de PBM’s en procedures volgden daarna vanzelf.
Het resultaat? Een prachtig overzichtelijk bord met een verhaal, waar wij heel trots op zijn!